Що може бути смачніше за
шоколад? Солодкий десерт, що повільно тане в роті, приносить незрівнянне ні з
чим задоволення. Люди навіть вигадали для нього свято: весь світ 11 липня відзначає
День шоколаду. А ще, це найпопулярніший подарунок до Дня Валентина, на День
народження та Новорічні свята. Але є у шоколаду одна якість, яка псує йому
репутацію – калорійність. Продукт містить багато цукру. У зв'язку з цим, багато
хто задається питанням: який із видів шоколаду краще вибрати – чорний чи
молочний. Який буде корисним для фігури, а від якого краще відмовитись? Давайте
розбиратися.
Основні відмінності чорного шоколаду від
молочного
Почнемо з виробництва,
адже унікальний продукт народжується на фабриках. Кожен виробник намагається
створити свій авторський рецепт. Проте загальні технологічні моменти ідентичні.
Процес виготовлення чорного та молочного шоколаду відрізняється у кількох
ключових аспектах, включаючи:
- склад інгредієнтів;
- обробку какао-бобів;
- додавання молока та цукру;
- процес коншування.
Склад інгредієнтів
- Чорний. Рецептура складається з: какао-масла, какао-тертого,
цукру та деяких смакових та ароматичних добавок. Основною відмінністю чорних
шоколадних плиток є високий вміст какао-тертого. Відсоток тертих какао-бобів
становить від 65 до 90, що надає йому гіркого смаку.
- Молочний. У молочному шоколаді більший вміст какао-масла та
менше какао-тертого. У рецептуру вводиться сухе молоко або молочний порошок, а
також цукор.
Обробка какао-бобів
- Для обох видів шоколаду початковим етапом є обробка какао-бобів, що включає
їх очищення від оболонок, сушіння та обсмажування. Після цього боби
подрібнюються на какао-масу.
Додавання молока та цукру
- У молочному шоколаді багато продуктів переробки молока та
цукру, що надає продукту солодкого та ніжного смаку. У ньому не відчувається
гіркота.
- У чорному шоколаді вміст цукру мінімальний, тому смак
виходить гіркішим. Адже како-терте на смак зовсім несолодке. Молоко до
рецептури не входить.
Процес коншування
- Це важливий етап у виробництві шоколаду. Технологія залежить від обраної сировини
та бажаного результату. Суміш какао-тертого та какао-масла з рештою
інгредієнтів підігрівають до температури близько 80 градусів і пропускають
через спеціальне сито конш. Температуру та час коншування вибирають
індивідуально. Чим довше триватиме процес, тим цікавішим буде смак. Елітні
сорти бельгійського крафтового шоколаду Spell пропускають через кінш не менше
доби. Така обробка надає особливого аромату і гладкості текстури продукту.
Калорійність чорного та білого шоколаду:
чи є різниця?
Хто хоч трохи цікавився дієтами для схуднення, напевно чув, що з чорним шоколадом можна скинути вагу, а з молочним тільки набрати зайвого. Вага людини залежить від балансу витраченої енергії та споживаних калорій. Їмо більше, ніж витрачаємо – поправляємося, менше – худнемо. Отже, для схуднення важливою є енергетична цінність продуктів. Порівняємо калорійність різних видів шоколаду. Різниця невелика. Проте для схуднення важлива як калорійність, так нутрієнти. Чим більше білків і менше вуглеводів, тим корисніший продукт при схудненні. І за цим показником виграє чорний шоколад.
|
Харчова
цінність (калорійність), ккал/100 г |
Вуглеводи, г |
Білки, г |
Жири, г |
Чорний |
515–540 |
48.2 |
6.2 |
34,4 |
Молочний |
545–555 |
59 |
8,2 |
30 |
Білий |
550–580 |
59.2 |
5.9 |
31 |
Отже, для тих, хто на
дієті, більше підходить чорний шоколад. Але його слід вживати у дуже помірних
кількостях. І краще вибирати крафтові сорти натурального шоколаду, де немає
хімічних підсолоджувачів та замінників смаку. Тоді організму буде користь, а не
просто зайві калорії.
Чому крафтовий шоколад кращий за
мас-маркет?
Крафтовий шоколад – це не
просто оригінальне подарункове пакування в еко-стилі. Це натуральний склад та
традиційна технологія виробництва. Основу становлять висококласні какао-терте і
чисте какао-масло. Вони є джерелом антиоксидантів, завдання яких – захищати
клітини від ушкоджень, а також підвищувати рівень серотоніну в організмі,
покращуючи настрій. Какао-масло використовується також у лікарських цілях, його
продають в аптеках як засіб від ангін та інших проблем із горлом.
На фабриках у плитки шоколаду можуть додавати багато емульгаторів та хімічних підсолоджувачів. Вони здешевлюють продукт, але роблять його шкідливим здоров'ю. У крафтовому шоколаді використовують натуральні добавки. Це можуть бути мед, екстракти вершків, сухофрукти. Ці інгредієнти не тільки покращують смак готового продукту, але й насичують вітамінами та мінералами, необхідними для краси та здоров'я. Саме тому радимо шоколад марки Spell.
Що входить у солодкі набори Spell та де
їх купити?
Навіть на фото в каталозі
набори Spell виглядають розкішно. Але бачили б ви їх наживо – це аристократична
шляхетність. Відмінний подарунок на всі випадки життя. Для коханої дівчини
підійде набір «Для неї». Це коробка найсмачніших авторських цукерок Caramel & Salt, плитка
ніжного шоколаду з горіховим асорті та просто вибух смаку – баночка солоної
карамелі.
Якщо хочете побалувати
смачних колег – купіть Великий офісний боксшоколаду. Це цілий кілограм натуральних шсолодощів різних сортів. Є чорний
шоколад, молочний та унікальний малиновий з фісташковою пастою. У наборі 10
стограмових плиток, запакованих у стриману чорну коробку. Колектив офісу
оцінить такий презент. Кава-брейк пройде смачно.
А на святкову вечерю
рекомендуємо замовити Spell Set з однойменною назвою «Подарунок до свята» – у комплекті є все, що потрібно для романтичної вечері: вино,
шоколад, кава, цукерки та солона карамель. Ці продукти у Spell чудові. Купити
всю цю смакоту можна онлайн в інтернет-магазині Tiva. Наші менеджери порадять,
який набір краще вибрати, поділяться власними відгуками про переваги того чи
іншого набору та оформлять покупку максимально швидко.
Свято – це стан душі, а не
дата у календарі. Тіште себе смачненьким і частіше створюйте свята своїм
близьким. Але пам'ятайте, що тільки помірне споживання солодощів може принести
крім задоволення, деяку користь для здоров'я.
Автор: Сніжана Дужук